vrijdag 3 april 2015

Goede vrijdag.

F
"Hier zijn we," riep Jet naar de kat Grisou, die altijd in de winkel blijft . Ze kan eruit, maar liefst ligt ze tussen de boeken. "Miauw...."Grisou kwam te voorschijn en wreef langs haar benen. "Bijna Pasen Grisoü, kijk, heerlijke eitjes."
Het was erg koud buiten. Handschoenen waren zelfs nodig bij het uitlaten van Jasper.
De poes had haar eten, Jasper lag al te ronken in zijn mand, de koffie stond klaar en Marga was nog niet te bekennen. Misschien was haar krantenrondje wat uitgelopen. Kling klang, daar zal je ze hebben, dacht Jet. "Joehoe.....", het was Marleen, de buurvrouw. "Hee, heb jij de kranten?" vroeg Jet. "Ja, Marga is aangereden hier op het hoekje. Een automobilist raakte haar fietstas en toen lag ze op de grond. Ik zag het gebeuren. De ambulance is nog gekomen, maar ze wilde niet mee. Ze zij dat ze niets bijzonders voelde. De politie heeft zorg gedragen voor de automobilist en Marga is toch maar even mee gegaan met de ambulance. Ze vroeg mij om deze kranten nog even te brengen naar 2 adressen, dan was ze klaar. Het is al 2 uur geleden gebeurd hoor, toen was je er nog niet.". " Wat rottig voor haar. Laten we hopen dat ze echt niets heeft.
Kling klang, 3 meisjes van een jaar of 8 kwamen een beetje verlegen binnen. " Kom maar lekker binnen, kunnen jullie een beetje opwarmen. Zochten jullie iets bijzonders? " Ja, wij wilden iets weten. Wat wilden jullie weten? Nou, waarom het vandaag Goede Vrijdag is en gisteren Witte donderdag. Zal ik het jullie een beetje uitleggen? Bij de mensen die Christelijk zijn en die dus geloven in Jezus, daar zeggen ze dat Jezus op witte donderdag samen een laatste avondmaal gebruikte met de apostelen. De dag erna hebben ze Jezus aan het kruis genageld. Dat deed hij uit goedheid voor de mensheid. Daarom heet deze vrijdag Goede Vrijdag. Kom we gaan eens kijken of daar een boekje over is. Zitten jullie op een Katholieke school? "Ja, we hebben hier ook wel over gesproken, maar we wisten het niet meer zeker en nu moesten we er een opstel over schrijven. Nou, dan mogen jullie dit boek pakken en ergens gaan zitten en dan zoek je het hoofdstuk op dat over het sterven van Jezus gaat. Is dat een goed idee? "De kinderen vonden het een heel goed idee. Jasper sjokte er al achteraan en nestelde zich tussen hen in. Jet gaf ze nog pen en papier en ging daarna verder met Marleen, die rustig in de krant zat te lezen met een kop koffie.
"Zullen we Magda eens proberen te bellen Marleen. Dan weten we wat ze heeft en waar ze is. Kling klang, daar zal je ze hebben. Magda kwam een beetje stijfjes binnen. "Gelukkig meid, dat je er bent. Mag je wel lopen, vroeg jet. "Ja hoor, maar ik kwam me even laten zien en ga meteen door naar mijn huis. Ga een dutje doen. ""Bel je dan even daarna, zodat we weten of we boodschappen moeten doen, of zeg het nu meteen maar. ". Na een heen en weer van "hoef niet enz woorden, kwam er toch een klein lijstje. Marleen nam dat gelijk op zich. "Ga maar naar huis en dan breng ik zo deze spullen. ".
En zo vertrok Magda weer met in haar zakken enkele croissants . "Kan je straks wanneer je wakker bent bij de thee eten."
"Doei, riep ze en een beetje hinkend liep ze de deur uit. "Arm kind, ik zal wel even kijken straks of ze niet een beetje warm eten wil." "Oh,  Marleen, ik heb een heerlijke portie zuurkool gemaakt, die hoef je maar op te warmen. Hij staat hier in de koelkast. ".Zo , ze moesten even voor die arme Magda zorgen. De kinderen waren er na een poosje ook uit. Ze hadden genoeg aantekeningen gemaakt voor hun opstel. "Nou, doe jullie best en kom gerust wanneer je weer iets zoekt.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten