zaterdag 28 maart 2015

Een regenachtige zaterdag

Zaterdag 28 maart.

De lampen zijn aan in het tweedehandsboekenwinkeltje. Het is donker regenachtig weer. Binnen liggen een kat en een hond gezellig bij elkaar in de mand. Jet kijkt in de krant die Magda , het kranten meisje en vriendin, heeft achtergelaten.
Magda  had geen tijd vandaag. Er stond een groot verhaal in de krant over de grote stroomstoring gisteren en ook weer een stuk over de Duitse piloot Andreas Lubitz die de Airbus A320 te pletter had laten slaan tegen een berg in de Franse Alpen..
Goede morgen Jet. Dat was de stem van de Jean de Psycholoog. "Hallo Jean, koffie?" "Ja graag, "zei Jean, "kan ik even tot rust komen". "Wat is er gebeurd," vroeg Jet . "Ik heb net schade gelopen met de leenauto van de garagehouder . Die leenauto had ik omdat de mijne schade had ", zei Jean vermoeid. "Ai, dat is rot. Ben je al naar de garage geweest om het te vertellen? Ja, ik sta nu weer met mijn eigen auto voor de deur. "Och, die man is zeker wel wat gewend." zei Jet. "Nou, leuk vond hij het niet. Hoe staan de zaken hier? "Goed hoor, altijd wel klandizie. Hoe vind je het dat die piloot aan het vliegen was terwijl hij eigenlijk niet kon vliegen op dat moment. ""Ja, dat is tragisch. Het is een moeilijk geval, denk ik. De man heeft het voor zich gehouden uit angst dat hij niet meer vliegen mocht, wanneer ze er achter kwamen. Dus zijn toekomst zag hij in duigen vallen. ". "Zin in een stukje cake?" vroeg Jet. "nee, dank je.
"Oh ja, voordat ik het vergeet te zeggen, De documentaire over fotografe Francesca Woodman, http://web.avrotros.nl/closeup/detail/8270008
wiens boek ik hier heb liggen, die wordt dinsdag 10 april herhaald om 23.00 uur. Het is heel erg de moeite waard. ""Oh, ik ga proberen te kijken. Dank je. "Zo, ik moet er vandoor. "Ik moet mijn zoon ophalen bij de boot. Tot ziens Jet." "Tot ziens Jean"
Nou, jet ging de etalage eens veranderen. Het was een plezierig werkje. Marleen , de buurvrouw, zag Jet bezig en kreeg ook kunstzinnige opvliegers. Het Venetiaans masker werd uit de kast getrokken en bij het boek van Maarten t Hart gezet. Lampjes erop en......."wat denk je ervan", vroeg Marleen". " Niks meer aandoen", was mijn idee. Kijk, meteen klanten. Twee vrienden , jonge mensen, kwamen binnen en wilden eens rond kijken. Ze waren een stedentripje aan het maken. Ze dronken thee met ons en we hadden het over schrijvers , over de stad en over vliegtuigen. Gezellig. Ze gingen weg met een tas vol boeken.  " Leuke dag Marleen.ik ruim deboel nog even op en dan gaan we weer naar huis. Bedankt voor je hulp en gezelligheid. "
.