zondag 29 maart 2015

Maandag 30 maart

U Lekker stormpje vandaag en gisteren .Jet vloog de winkel binnen met Jasper Grisou stond al te wachten in de etalage. Jet was nog maar net binnen of het vrolijke stemgeluid van Magda met de kranten galmde door de zaak.

"Dag Jet en Jasper. " " Magda, goede middag" "Hoe kom je bij het Rijksmuseum?"zei Magda toen ze de kranten op de tafel smeet." Daar was ik vorig jaar. Heerlijk om daar rond te zwerven, maar veel te kort natuurlijk. " Jasper kwam ook eens aan tafel zitten naast Magda. "Hij krijgt een beetje cortison en heeft last van een hongersyndroom."."Kom maar hier jongen, kijk eens hier, ik heb nog een halve boterham in mijn tas zitten. Lekker voor jou".

" Het zag er zo kleurig uit in die bibliotheek. Heerlijk om naar te kijken."ging Jet verder met haar verhaal. " Het is zo behagelijk om in het Rijksmuseum rond te zwalken. "" Moet ik zeker snel ook eens heen, maar wanneer?" Zo keuvelden ze een poosje verder . Kling klang, de bel van de deur meldde een bezoeker. Een nog jonge vrouw kwam voorzichtig de winkel binnen. "Goede middag , "zei Jet. "Kom binnen en kijk lekker wat rond, of wilt u een kopje koffie of thee?". "Nou, ik kwam eigenlijk eens kennis maken met u. "Magda voelde al aan dat het tijd werd voor haar."Tot morgen Jet, ben er weer vandoor". "Tot morgen Magda". Jet keek de jonge vrouw eens aan."Bent u misschien de moeder van Anna?""Ja, dat klopt, kunt u dat zien"? "Enige gelijkenis is er zeker. Wat leuk dat u langs komt. U dochter is hier heel welkom, dus haar moeder ook. ". Moeder keek een beetje verlegen."Vind u het niet lastig dat ze af en toe langs komt? Ze vindt het hier zo gezellig bij de dieren en de boeken en u natuurlijk.""Nee, "zei Jet", ik vind het heerlijk wanneer ze er is. Ze helpt een beetje mee, of ze zit in een boek te lezen samen met Jasper, de labrador. Nee, het voelt heel gezellig wanneer ze ergens in de zaak is. Hoe is het met Anna? Ik heb haar gezegd dat ik weet dat haar vader gestorven is. En dat ik misschien wel een fijn boek voor haar had." "Ja, daar was ze zo blij mee. Ze vertelde mij wat er in stond. Hebt u het gelezen?vroeg ze aan Jet. "Mijn naam is Marianne trouwens', zei de vrouw.""Jet, zei Jet. Nee, ik heb het niet echt gelezen, een stukje en dat sprak me erg aan. "Ja, zie Marianne, ik ben het ook gaan lezen .

Het gaat over een jongen , Benjamin,  van 10 die door hartfalen plotseling overlijd.Mag ik er een stukje over vertellen? "Ja, natuurlijk, kom, we gaan hier even zitten". Samen zaten ze aan de grote tafel. Marianne begon.....

Bij zijn overlijden in het ziekenhuis neemt Benjamin het nog al luchtig op en gaat op onderzoek uit in de polikliniek. Aangezien hij nu slechts maar een geest is kan hij wel iedereen en alles zien maar helaas zijn nabestaanden niet.
Toen hij plots op Fientje botst verandert heel zijn leventje als dode. Fi
de fitte tachtiger neemt hem onder haar hoede en toont hem een aantal interessante dingen zoals het mortuarium waar zijn lijk opgeborgen wordt, leuke plekjes (voor doden).
Benjamin blijft nog steeds bij zijn familie nochtans wordt hij niet gezin… . Maar ook al leven ze apart, ze blijven in elkaars hart… .

Dit boek is echt heel aangrijpend en ik heb er dan ook heel erg om moeten huilen. Anna ook. Het luchtte op. Ook hebben we gelachen. We konden er opeens over praten. Ik ben er zo blij mee. ".
Jet kreeg tranen in haar ogen", wat fijn dat het boek zoveel losmaakte en dat je samen met Anna het nu delen kunt. Dat zal opluchten.
Zal ik eens thee inschenken?. "Kling klang, hallo riep Anna. "Hee Anna, jij komt als geroepen. We beginnen net aan de thee. Je moeder had er ook zin in. "Anna kroop naast haar moeder op een stoel en Jasper legde zijn kop op haar schoot. Grisou had ook wel zin in een aai en kwam bij Marianne op schoot zitten. Jet schoot in de lach. "nou, die twee houden ook van gezelligheid. Duw ze maar weg wanneer het te veel wordt". Na de thee liet Anna haar moeder de zaak zien en vertelde over enlele boeken die haar aanspraken. Jet was echt gelukkig op dit moment. Wat een boek vermag. Dank u Willy Schuyesmans 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten