zaterdag 21 maart 2015

Zaterdag 21 maart


Wij zijn binnen Grisou, waar zit je? Hee.....had je je verstopt. Vandaag  is het zaterdag , komen we toch altijd later! ''Grisou miauwde er op los.
Ze was helemaal van slag, wilde eten en onmiddellijk aandacht. Jasper gaf haar een lik. Die begreep haar blijkbaar beter. 'Kling klang, daar was Marleen al met de croissants. 'Is het al zo laat? riep jet naar de deur? 'Nou, het is half 10. Je bent laat. 'Oh, mijn horloge staat stil. Geen wonder dat Grisou zo te keer gaat. 'Marleen is de buurvrouw en komt meestal op zaterdag met wat lekkers voor iedereen. 'zal ik even de koffie zetten?, vroeg Marleen.' Ja, heerlijk. Geef ik de poes even eten.' Toen iedereen eten had en Grisou al op schoot van Marleen lag , sprong Jasper uit de mand, of eigenlijk slofte hij uit zijn mand, want Magda kwam binnen gebeend met enkele kranten onder haar arm.' Ook een croissant Magda? ' vroeg Marleen. ' Sla ik niet af Marleen. Heerlijk, wat een verwennerij. Oh, Marleen , je hebt gisteren wat gemist. Er kwam een aardige, goed uitziende man hier binnen en hij was zomaar nog niet weg volgens mij. Ik zie daar nog zijn kopje staan! ' Nou, Magda, dat was een gewone man, die 2 kinderen heeft en een stel kleinkinderen en hij schrijft , vandaar dat hij eens een boekhandel binnen loopt ', zie Jet snel. ' Zie je wel, je weet al in een uur bijna alles van hem! '
Nou, nou, zei Marleen. Je kunt toch niet bij iedere man die binnenkomt opeens denken dat Jet er op valt, of anders om. Dat is niet aardig. Nee, zei Magda, dat is waar. Sorry Jet. Komt door dat geheimzinnige boek dat je laatst toegestuurd kreeg. Zal het niet meer doen.' Ze dronken hun koffie en hadden het er niet meer over. Marleen had nog nieuws over de wilde achtervolging van politie en dieven  paar dagen geleden, die eindigde achter onze huizen in het land. Hier, een Belgische krant. 2 inbrekers zijn 40 Km achtervolgd door de Belgische politie. De politie werd bekogeld met het materiaal dat ze gestolen hadden. Enfin, het einde kennen we, een is er uiteindelijk gepakt en de andere loopt nog ergens rond. Jet stond op om de radio aan te zetten. Iedere zaterdag was er ' nieuwsshow' , met de nieuwste boeken die besproken worden, soms door de schrijver zelf.
Zaterdag is een prima dag hier in de boekhandel. Niet zozeer voor de verkoop, maar voor de aanspraak, de boekenliefhebbers en de liefhebbers van het leven. 
' Eens even kijken of er nog meer schrijvers op ' drijfhout' zijn gezet. ' Ja, hee, Willy Schuyersman, de jeugdboekenschrijver van o.a. " stilstaan". ' Ja, dat zou een goed boek voor Anna zijn. Ik heb het niet meer. Zal eens rondvragen en het haar toevallig laten zien. Eens kijken wat hij geschreven heeft. Hij begint met een stukje van Harry Mulisch uit Manifest xv11 Voer voor psychologen. ' ' Lees voor', zei Magda.
' ok, luister en huiver.
" Wanneer de schrijver niets anders doet dan zijn ervaringen en hersenschimmen neerschrijft, dan is hij een verteller: iemand die iets verliest.Van belang is alleen wat er op papier gebeurt, in de vormgeving, datgene, wat hij niet had voorzien,datgene, dat hij niet wist, datgene, wat hij niet was, datgene, wat hij vindt: dat alleen is creatie.
' Wouw, zei Marleen. Daar moet ik even over nadenken. Ja, zei Magda, klopt. Wat geweldig wanneer je het zo kunt zeggen.
Magda ging weer als eerste weg. Nog veel werk te doen. Marleen hielp nog even mee met opruimen en keek mee wanneer ik het boek voor Anna probeerde te vinden. 
Het boek is gevonden en zal volgende week aankomen. Misschien kan Anna dan eens vertellen over de dood van haar vader.


Die middag heb ik een verhaal geschreven voor de schrijfwedstrijd met het thema WAANZIN.
Dan gaat de tijd snel. Tussendoor nog enkele kopers en kijkers gehad. Koffie en thee drinkers waren er  ook. Gezelligheid troef vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten