woensdag 25 maart 2015

Donderdag 26 maart

Het waren drukke dagen. Weinig tijd om te schrijven, behalve dan het wedstrijdverhaal, dat al 20 keer herschreven is. Maar daarnaast moest er gepoetst worden. Boeken uit de kasten, herplaatsen, afstoffen enz. Maar het was gezellig. Ze had hulp van Marleen en van Magda en ook Anna was er woensdagmiddag bij. Nu ziet het er opgefrist uit. Jasper en Grisou hielden zich schuil onder de tafel. Maar nu is het donderdag. Jet had het glimmende gebakskastje op gevuld met appeltaart en paaseitjes. Nu moest ze er zelf maar een afblijven, anders paste straks niets meer. Goede voornemens voor de komende weken waren er ook. Een aanvang maken met het schilderwerk, niet snoepen en wat meer sporten. ' gaan we doen' , zei ze hartop. Kling klang, 'wat gaan we doen?', zei de stem van Magda. Hoi hoi, nou, meer sporten, niet te veel snoepen enz. Goed idee Jet. Koffie mag nog wel? Natuurlijk, hij is al doorgelopen hoor. Ik zal even de kopjes pakken. ' het ziet er goed uit Jet. Meer licht en ruimte, stofvrij en heel gezellig. ' Dank je en zeker voor jullie hulp. Nou, de koffie. Wat is er loos in de krant. Nog niet zo veel over de vliegtuigramp, maar op de radio hoorde ik dat een piloot buiten de cockpit was en naar binnen wilde. Dat is hem niet gelukt. Verder wordt er nog overal in de wereld gevochten. Hoe is het met onze Jasper? Best goed , hij sliep op de bank vanacht. Dat gebeurd tegenwoordig vaker. Een teken dat hij zich beter kan bewegen en dat hij zich sterker voelt.
Oh, ik heb het boekje voor Anna.
 Oh, goed. Hoop dat ze het gaat lezen en dat ze er iets aan heeft. Ik weet niet wanneer ze weer komt, maar ze begint zich op haar gemak te voelen. Heb je haar moeder al eens ontmoet?  Nee, maar wanneer Anna iets meer verteld , dan komt haar moeder vast ook eens langs. Nou, ik ben er weer vandoor. Fijne dag Jet. Dank je, jij ook. 
Laat in de middag , Jet was net alleen in de winkel, kwam Anna binnen. ' lekker kopje thee Anna? Het meisje had daar wel zin in en gezellig kroop ze even bij Jasper in de mand. Na een poosje dacht Jet dat ze er nu toch maar even over moest hebben. ' Anna, ik weet dat je het moeilijk vind om er over te beginnen en dat je hier misschien komt juist omdat we er niet over praten. Je hoeft ook niets te zeggen, maar ik weet dat je vader gestorven is doordat hij tegen een boom gereden is. Anna keek naar beneden. Dat is iets waar niemand iets aan kan doen. Het is normaal dat je verdrietig bent en dat je hem mist. Nu weet je dat wij het ook weten en we beginnen erover wanneer jij dat wilt. 
Misschien kan dit boekje je helpen. Kijk, hier is het. Je mag het meenemen, het is van jou. Je vader komt er niet mee terug, maar misschien is het fijn om te lezen hoe het verder moet met jou en je verdriet.  Het heeft al veel kinderen geholpen. Kijk, hier is het. Zie eens wat een mooi boek. Ik ga nog een beetje aan de computer zitten . Wanneer je me nodig hebt zeg je het maar. Anna pakte het boek aan en Jet zag de tranen op haar wangen. Jasper stond meteen naast haar en samen zochten ze een plekje achter in de winkel, waar Cor de kraai ook stond. Na een poosje hoorde ze Jasper snurken met zijn kop op haar schoot en Grisou lag op een kussen naast haar. Zelf zat ze op de grond tegen de boekenkast en las in het boek. Af en toe pakte ze haar zakdoek.Tegen half 6 stond ze op en zei tegen Jet' best een leuk boek. Ik vind het echt mooi. Moest zelfst even lachen. Ik neem het mee naar huis, dan kan ik het mamma laten zien. ' Goed meisje. Ik ben blij dat je het een mooi boek vindt. Wanneer het uit is kan je me misschien vertellen wat erin staat. Doe de groeten aan je moeder en tot de volgende keer. Anna liep met haar boek in de hand naar buiten. Het leek alsof ze iets lichter liep, of was dat verbeelding? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten