dinsdag 17 maart 2015

Dinsdag 17 maart                                        Deur open! Wouw, het is heerlijk weer.tafel buiten, boeken erop.
 Grisou kijkt het eerst eens aan. Die gaat straks wel buiten liggen en laat zich straks  aaien door jan en alleman.
' goede morgen Jet' galmt het door de winkel. ' Goede morgen Magda'. ' Ben je er al achter?' vroeg  ze.' Waarachter ?' ' Het raadselachtige boek Jet. Weet je al van wie het afkomstig is? ' ' Nee Magda, geen idee nog. Koffie? Ik heb wel al uit. Het is een boek dat je eigenlijk twee keer moet lezen. Prachtig is het. En jij? Hoe was je weekend?' We keuvelden verder aan de grote tafel . Buiten was inmiddels iemand aan het tafeltje gaan zitten en las in het mooie boek ' publieke werken ' van Thomas Rosenboom. Het was Wilma, die vorige week met haar man in de winkel was. Die bij  moordzaken werkte. Ik voorzag haar van een lekkere kop thee .Bent u maar alleen op stap vandaag? , vroeg ik haar. Ja, Wim wilde al in de tuin beginnen en ik heb meer zin in een mooi boek om in de tuin te lezen. ' nou, dit is heel mooi. Het speelt zich af in Amsterdam en Drenthe. Het gaat over het Victoria Hotel tegenover her Centr. Station in Amsterdam. Het is heel spannend. Wanneer je het uit hebt weet je waarom er in dat Hotel een huis is gebouwd. ' Oh ja ?  Dat neem ik mee voor Wim ,' zei ze blij. Die was daar altijd al verbaast over. Grisou was er nu ook en sprong op tafel om haar, kopjes te geven. Wilma vond het best en aaide haar over haar kopje. Ze keek een beetje verdrietig, terwijl het een heel vrolijke vrouw is.
Oh, het huis is prachtig, maar ik maak me zorgen over Wim. Hij is hartpatiënt en hij moet niet zoveel doen. Maar ik ga hem dit boek geven , dan kan hij eens rustig in het zonnetje zitten. ' Hebt u zelf nog iets om te lezen? ' vroeg  ik haar.  Ik heb ook nog een prachtig boek over een kat in een bibliotheek in Amerika. " Dewey" heet het. Oh, dat lijkt me leuk, zei ze. Ik heb iets dierlijks nodig. Het zal ons goed doen om onze zinnen te verzetten en eens rustig te gaan lezen na al die verhuis perikelen.
Ze ging blij met 2 mooie boeken naar huis.
Jet ging naar binnen. Magda was weer vertrokken en had een stapeltje kranten laten liggen voor haar. Die zet ik in mijn nieuwe krantenrekje,  dacht ze.
Maar buiten zag ze een klein meisje zitten bij Grisou. ' Hallo, lieve poes he', zei ze tegen het meisje. ' hij heet Grisou hoe heet jij?' ' Anna, zei ze zacht. ' Mooie naam heb jij. ' Kwam je hier zomaar even zitten bij Grisou? Dat vindt hij hartstikke leuk. Mag ik straks ook even in de winkel kijken, vroeg ze. ' ja natuurlijk. Je mag zo lang kijken als je wilt. '
Jet ging weer naar binnen en na een poosje was ze daar. 
' Dag Anna, kijk daar aan die kant staan de jeugd boeken. Je kunt hier ook een beetje blijven en hier lezen in deze lekkere stoel. Kijk daar komt Jasper , hij vindt het heel fijn om bij je te liggen.'Haar ogen gingen langs de boeken van Francine Oomen. De reeks " hoe overleef ik" ' Nou, kijk rustig of er iets bij is dat je nodig hebt.' Wanneer je mijn hulp nodig hebt, dan roep je maar. Het bleef wel 1 uur heel stil in haar hoekje. Ik ging eens voorzichtig poolshoogte nemen. Ze had gehuild en zat met haar zakdoek in de hand. Het boekje ' papa, hoor je me ' lag op haar schoot. ' En Anna, lus je een lekkere kop verse thee. ' 'Nee dank u. Mijn moeder verwacht me zo thuis. ' Weet je wat, kom gewoon wanneer je zin hebt. Je mag ook een boek uitzoeken en meenemen. Cadeautje. ' Nou, zei Anna, ik kom liever af en toe nog eens langs om wat te lezen. ' Is een heel goed idee, zei ik.
Zonder boek en maar vastberaden liep ze naar buiten, nadat ze Jasper nog eens lekker vast gehouden had.Och, arm kind. Zo vroeg je vader verliezen, dat hakt erin. De dag was weer om gevlogen. Nu vlug met Jasper uit en dan ook naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten